Semnificații și tradiții

​Cuvântul alumnus (m.; pl.: -i), respectiv alumna (f.; pl.: -ae) își are originea în limba latină și însemna elev, în sens generic, și cel hrănit, în sens literal. La origini, termenul se referea la studenții care frecventau o școală cu internat.

Astăzi, termenul alumnae/alumni se referă la absolvenții unei universități sau ai altor forme de studii postliceale. Semnificația cuvântului diferă în funcție de context.  Astfel, în sens restrâns, cuvântul se referă la un grup de absolvenți ai unei facultăți, iar, în sens larg, la toată comunitatea unei facultăți.
Societățile de alumni există de zeci de ani la universități din Statele Unite și din Europa, mai ales din Marea Britanie și din Franța. În Germania, societățile de alumni s-au înființat abia către sfârșitul anilor ’80, iar în România, abia după anul 2000.
Datorită acestor societați, alumni au șansa de a păstra vie legătura cu universitatea și cu foștii colegi, precum și de a beneficia de șansa unei educații de lungă durată în domeniul profesional sau științific ales.
Universitățile care îi implică pe alumni în cercetarea științifică, în programele lor de educație de lungă durată, precum și în activitați culturale și sociale au posibilitatea de a beneficia de experienta acestora și, astfel, de a-și îmbogăți cultura universitară, activitațile de cercetare și educație.
 
 

DEFINIȚIA NOASTRĂ

Prin alumni/alumnae ai Universității Transilvania din Brașov înțelegem întreaga comunitate de absolvenți ai celor 18 facultăți mai vechi sau mai noi, înființate de-a lungul a peste șase decenii de existență. De asemenea, rețeaua alumni este deschisă tuturor celor care activează în cadrul Universității Transilvania din Brașov, sponsorilor și partenerilor acesteia.